Reakcija na tekst: "Invazivne vrste doprinose biodiverzitetu samo u BiH - Crvenouha kornjača puštena u Park prirode Hutovo blato"

nedjelja, 13. listopad 2013. | piše: Uprava Parka prirode Hutovo Blato

Crvenouha kornjača

U našem Parku prirode nije evidentirano prisustvo crvenouhih kornjača koje bi mogle predstavljati opasnost za autohtonu floru i faunu.

U tekstu koji je objavljen na Internet stranici Nova Sloboda navodi se kako je u park prirode puštena crvenouha kornjača koja je ranije bila kućni ljubimac, što naravno nije točno. Vlasnik te kornjače se obratio telefonom i došao u Park sa kolegom novinarom, želeći da pusti kornjaču na slobodu, ne precizirajući da je riječ o crvenouhoj kornjači. Dao ju je nama i otišao nakon fotografiranja koje je na njegovo inzistiranje bilo fingirano – pošto smo mu odmah stavili do znanja kako ćemo zadržati kornjaču u akvariju i da je nećemo pustiti u prirodu dok ne utvrdimo o kojoj se vrsti radi.

Vlasnik kornjače je zamolio naše djelatnice da naprave par fotografija, da pokaže suprugi i djeci, te je otišao i nije se kasnije interesirao. Prilikom odlaska rekao je prijatelju novinaru da kaže kolegama kako je bitno reći ljudima da ne puštaju životinje samoinicijativno u park, nego da ih donesu Upravi Parka radi provjere vrste. Prijatelj novinar je poslao par fotografija s tom porukom prijateljima u medijima, mediji objavili šta su objavili. Tako je došlo do nesporazuma.

Kornjača je stavljena u akvarij gdje je isti dan uginula. Čim smo vidjeli da je riječ o crvenouhoj kornjači, pokušali smo kontaktirati vlasnika, no bez uspjeha.

Vidjeli smo da je objavljena vijest o puštanju u lokalne portale, no nismo je demantirali jer nismo mislili da će imati ikakve posljedice. Prvi naš demant za medije možete pročitati na Internet stranici Radio Sarajevo.

Razumijemo zabrinutost javnosti zbog problema sa najezdom invazivnih vrsta u BiH i inače u svijetu, gdje se invazivne vrste(pitoni, pirane, crne udovice, aligatori ...) legalno kupuju-prodaju, njeguju u mnogim obiteljima i puštaju u prirodu bez očiju javnosti. Ipak nemožemo razumjeti u današnje vrijeme ovoliko prisutan primitivizam u komentarima oko ove novinarske patke - kornjače.

Potreban veći angažman vlasti u BiH na zaštiti Hutova blata

ponedjeljak, 23. rujan 2013. | preuzeto:FENA

Sudionici seminara o upravljanju kvalitetom i promocijom Parka prirode Hutovo blato

U organizaciji Znanstveno-istraživačke udruge "Dole" danas je u Hutovu blatu kraj Čapljine održan seminar o upravljanju kvalitetom i promocijom Parka prirode Hutovo blato. Ugledni su predavači kroz niz stručnih izlaganja sve zainteresirane upoznali s jedinstvenim prirodnim bogatstvom Hutova blata, turističkim potencijalima općine Čapljina, HNŽ-a, Federacije BiH, kao i načinima unaprjeđenja iskorištenosti tih potencijala.

Julijana Mikulić Jurković, projekt menadžerica Znanstveno-istraživačke udruge „Dole“, istaknula je kako je osnovni cilj seminara bilo doprinijeti unaprjeđivanju kvalitete i promocije Parka prirode Hutovo blato na regionalnoj i svjetskoj razini.

"Hutovo blato ima veliku vrijednost koju smo dužni podržati, unaprijediti i tretirati na pravi način. Javnost se treba upoznati s istinskom vrijednošću i potencijalima ove prirodne oaze kako bi pojačali svijest ljudi i potaknuli odgovorne na kontinuiranu brigu o Parku prirode Hutovo blato", kazala je Mikulić Jurković.

Pozdravljajući nazočne na seminaru, Nikola Zovko, direktor Parka Hutovo Blato, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog seminara, ističući kako je potreban veći angažman vlasti u BiH kako bi se na pravilan način tretiralo područje Hutova blata.

"Kroz razne domaće propise i međunarodne konvencije, sve su razine vlasti u BiH preuzele odgovornost za brigu o Hutova blatu. I njihova je obveza da ovo područje tretiraju na ispravan način", kazao je Zovko. Načelnik Čapljine Smiljan Vidić, čiji je ured nositelj ovog projekta, kazao je kako je BiH suočena s mnogim problemima, ali da je javnost nedovoljno informirana ali i zainteresirana zaštiti okoliš, koji također predstavlja važnu stvar za ovu zemlju.

"Bosna i Hercegovina ima brojne prirodne ljepote ali nas, nažalost, druge stvari opterećuju", kazao je načelnik dr. Smiljan Vidić, ističući kako je, ipak, Općina Čapljina prepoznala Hutovo blato te aktivno djeluje kako bi se problemi riješili. Skup je na početku pozdravio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je podržao organizaciju ovakvog seminara. Obećao je kako će i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti, ne samo u Hercegovini već i u cijeloj državi.

U stručnom dijelu seminara sudjelovao je i Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, koji je govorio o razvoju energetskog sektora u funkciji očuvanja životne sredine.

Između ostalog, istaknuo je kako energetski sektor bitno utječe na okoliš, ali i da kroz kvalitetno planiranje može biti, čak, i u funkciji njegove zaštite. Naveo je primjer slapova Kravice, čija sedra prilikom većih sušnih razdoblja slabi čime se ugrožava taj prirodni fenomen.

Izgradnjom manje hidrocentrale uzvodno od slapova mogla bi se kontrolirati vlažnost sedrenih stijena te bi se tako spriječila opasnost da dođe do njihova pucanja, kazao je federalni ministar.

U radu seminara sudjelovali su i dipl. oec. Julijana Mikulić Jurković, brand menadžerica, Zoran Mateljak, projekt menadžer WWF-a, Elma Karović, dipl. ing. šum., menadžerica za upravljanje okolinom i auditor, Darija Glibić, menadžerica kvalitete, Zineta Ćimerlić, prof. EOQ menadžerica i auditor kvalitete, Interquality d.o.o. Sarajevo, prof. dr. Nenad Brkić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, Katedra za marketing, Marinko Dalmatin, dipl. biolog, Vanja Gavran, direktor korporativnih komunikacija HT Eronet, i Melisa Tolja, menadžerica digitalnih komunikacija.

Inače, zaključne materijale i prezentacije organizatori će darovati Parku prirode Hutovo blato na trajno korištenje.

Obilježavanje Dana parka prirode Hutovo blato

01. lipnja s početkom u 09:00 sati, krenuo je program obilježavanja „Dana Parka prirode Hutovo blato“ s tematikom prepoznavanja vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanja usluga pojedinih ekosustava. Tim povodom, WWF je u sklopu projekta Parkovi Dinarskog luka sa upravom Parka i ostalim sudionicima napravio procjenu vrijednosti za Park prirode, kako bi institucijama za zaštitu prirode pomogao u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima zaštićenih područja. U sklopu programa Park prirode je predstavio svoje aktivnosti u poticanju eko turizma i birdwatchinga.

Predstavljena je i nova publikacija „Vodič za promatranje ptica“ , a u suradnji s udrugom „Eko Most“ iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija „Uživajmo u remek djelu prirode“ , koju je vodio akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor Saša Šantić. Umjetnička djela inspirirana ljepotama Hutova blata poklonjena su direktoru Parka Nikoli Zovki.

Ovaj događaj je i medijski popraćen od Radio-postaje Čapljina, FTV-a, BHT1, TV1, Dnevni list, Večernji list. Također su nazočili predstavnici Općine Čapljina, Ured predsjednika vlade HNŽ, Uprava za CZ i vatrogastvo HNŽ, udruga „EKO MOST“, Eko udruga „Anguilla“, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, Ornit Metković, udruga „DOBRA“, JP „Vjetrenica-Popovo polje“, Agencija za vodno područje, EU „Lijepa naša“, udruga „Modro zeleni“, UNDP Mostar, UWC Mostar, OD „Naše ptice“, H.O.D. Zagreb, Sveučilište Dubrovnik te ostali sudionici čija je nazočnost upriličila ovaj događaj.

Prvi dio dana prošao je radno, dok su se u drugom dijelu dana svi prisutni nakon ručka u motelu Karaotok opustili uz ugodnu glazbu grupe „Geraši“ koji su goste pratili i na vožnji brodicama po jezerima Parka prirode Hutovo blato.

Program je završio u poslijepodnevnim satima s podjelom nagrada za pobjednike Pustolovne utrke – triatlona, kod hotela Park na Karaotoku u Hutovu blatu.

WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju

Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju.

GLAND, Švicarska - WWF je danas pokrenuo novu međunarodnu kampanju pod sloganom "Iskoristite svoju energiju" u kojoj poziva vlade i svjetske financijske institucije na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije na najmanje 40 milijardi dolara tijekom sljedećih 12 mjeseci.

"Ponestaje nam vremena. Ako ćemo se i dalje oslanjati na fosilna goriva, pred namaje budućnost u kojoj je zrak sve zagađeniji aklima negostoljubiva. Naša je kolektivna odgovornost da se zauzmemo za budućnostkakvu želimo. Pozivamo političkei financijske donositelje odluka da iskoriste svoju moć za prijelaz na čistu i održivu energiju iz obnovljivih izvora i da stanu na kraj inerciji ugljena, nafte i plina", rekao je JimLeape, generalni direktor WWF Internationala.

Kampanja "Iskoristite svoju energiju" lansirana je na Svjetski dan zaštite okoliša i poziva na potpisivanje zahtjeva za povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije i na izlaznu strategiju ulaganja u ugljen, naftu i plin. Zahtjev se može potpisati i u njemu se pozivaju financijske institucije i vlade širom svijeta da djeluju odmah tako daprihvate jače obveze za povećanje financiranja obnovljivih tehnologija i provođenje politika koje će izravno ulagati više sredstava u održivu energiju vjetra, sunca i vode.

WWF započinje globalnu kampanju čiji je cilj potaknuti značajneinvesticije vlada i međunarodnih financijskih institucija u sektor obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara. Kampanja će se provoditi u više od 20 zemalja, u kojima će WWF pokušati utjecati na javne financije te mirovinske i privatne fondove. Kampanja za preusmjeravanje novca u obnovljive izvore energije zasniva se na uspostavljanju poslovnog modela kroz uvažavanje svih troškova pojedinih izvora energije, koji će pokazati na ekološke, socijalne i ekonomske rizike ovisnosti od prljave energije kao što su ugljen, nafta i plin.

"Glavni pokretači energetskih tržišta su nagađanja, institucionalna inercija, nedostatak točnih informacija, krivi poticaji ali i ogromni ekonomski i politički interesi. Vrijeme je da se rasprava promjeni i da se pokažu stvarni troškovi fosilnih goriva i pravi potencijal sektora obnovljivih izvora energije. Današnji poziv na akciju je poziv svakom donosiocu odluka da investira u budućnost kakvu svi želimo, koju pokreću čisti, obnovljivi i održivi izvori energije", rekla je Samantha Smith, vođa globalne klimatske i energetske inicijativeiz WWF Internationala.

Dok je 40 milijardi dolara samo početak iznosa koji su potrebni za potpuni prijelaz na čistu energiju, WWF smatra da su ove početne nove investicije bitna prekretnica u preusmjeravanju novca iz rizičnih fosilnih goriva u čiste i obnovljive izvore energije.

Ako se razina CO2 nastavi povećavati iz godine u godinu a mi nastavimo ignorirati znanost, sami ćemo biti odgovorni za drastične posljedice u godinama koje dolaze.

"Djelovati moramo sada!Trebamo uložiti novac u čiste i obnovljive izvore energije kako bi ograničili opasne klimatske promjene, smanjili rizike za ljudsko zdravlje od prljavih fosilnih goriva, ubrzali i olakšali pristup energiji, te sačuvali našu kolektivnu budućnost", zaključuje Smith.

Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u Bosni i Hercegovini

nedjelja, 02. lipanj 2013. | piše: Bojan Stojanović, Communications Officer WWF Mediteran

Dan parka prirode Hutovo blato

WWF-ova analiza pokazala širok spektar usluga koje Hutovo blato pruža lokalnom stanovništvu i regiji

Hutovo blato – Prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje usluga pojedinih ekosustava postala je jedna od ključnih globalnih tema u zaštiti prirode. Pošto u BiH još nemamo izrađene procjene niti za jedno zaštićeno područje, WWF je povodom Dana Parka prirode Hutovo blato počeo procjenu usluga Hutovog blata po metodologiji Protected Area Benefits Assessment Tool (PA-BAT). Prve analize ukazuju da je Park Prirode Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH i da njegovo očuvanje nije značajno samo za sva živa bića koja ovise o njemu, nego i za ekonomiju cijele regije.

Ekosustavi Hutovog blata nude cijeli spektar ekonomsko značajnih usluga od velike važnosti za ljudsku dobrobit i ekonomiju, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, pročišćavanja voda, do ublažavanja prirodnih opasnosti kao što su poplave, koje su samo u 2010. uzročile milijunske štete.

„Hutovo blato nije poznato samo po svojoj ljepoti i iznimnoj biološkoj raznolikosti koncentriranoj na dosta malom području, već i po uslugama koje ono pruža lokalnom stanovništvu sve do delte Neretve u Hrvatskoj. Nadamo se da će državna tijela uzeti u obzir i te usluge kad se odlučuje o budućnosti Hutovog blata, još posebno u svjetlu prijetnji preusmjeravanjem voda izgradnjom novih hidroelektrana na Gornjim horizontima“, rekao je Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Radionica po metodologiji PA-BAT bila je organizirana u sklopu WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“ i treba pomoći institucijama za zaštitu prirode u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima različitih zaštićenih područja u nekoj državi.

„Izrada procjene vrijednosti nekog zaštićenog područja po metodologiji PA-BAT donosi veću povezanost sa dionicima i nudi osnovu za razvoj zaštićenog područja u skladu sa principima održivog razvoja. Metodologija omogućava identifikaciju ekonomskih i socijalnih dobrobiti nekog zaštićenog područja i ekoloških usluga koje ono pruža ljudima koji žive u tom području. Prva iskustva su pokazala da su dionici prije svega iznenađeni opsegom i kvalitetom usluga koje im pruža neko zaštićeno područje, što se pokazalo i u slučaju Hutovog blata“, dodao je Leon Kebe, vođa projekta „Parkovi Dinarskog luka“ iz WWF.

U sklopu programa Dana Parka prirode Hutovo blato predstavljene su aktivnosti u poticanju eko turizma, prije svega ponuda promatranja ptica. U suradnji sa udrugom Eko Most iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija “Uživajmo u remek djelu prirode”, koju su vodili akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor vizualnih komunikacija Saša Šantić.

Obilježavanje Dana Parka prirode završilo je izletom brodicama za sve učesnike, izložbom umjetničkih radova urađenih na umjetničkoj koloniji te završetkom pustolovne utrke – triatlona i podjelom nagrada ispred hotela Karaotok u Hutovom blatu.

DAN PARKA PRIRODE HUTOVO BLATO 2013

utorak, 28. svibanj 2013. | piše: direktor parka Nikola Zovko

Park prirode Hutovo blato - Karaotok

U subotu 01.06.2013. godine u 09:00 u motelu "Park" Karaotok obliježiti će se dan Parka prirode Hutovo blato.

Dan Hutovog blata održava se u vrijeme obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, Programa za zaštitu okoliša Ujedinjenih naroda, čija će centralna manifestacija biti održana u Sarajevu 5. lipnja.

Prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje usluga pojedinih ekosustava postala je jedna od ključnih tema u zaštiti prirode. Povodom dana Parka WWF će u sklopu projekta „Parkovi Dinarskog luka“ sa upravom Parka i drugim dionicima izraditi procjenu vrijednosti za Park prirode po metodologiji PA-BAT, koja je dizajnirana kako bi institucijama za zaštitu prirode pomogla u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima različitih zaštićenih područja.

U sklopu programa Park prirode Hutovo blato predstavit će svoje aktivnosti u poticanju eko turizma, a prije svega na poticanju ponude promatranja ptica. U suradnji sa udrugom Eko Most iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija “Priroda je umjetničko djelo”, koju će voditi akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor vizualnih komunikacija Saša Šantić. Program završava poslijepodne sa ciljem i podjelom nagrada za pobjednike pustolovne utrke – triatlona, koja će se održati kod hotela „Park“ Karaotok u Hutovom blatu.

VODIČ ZA PROMATRAČE PTICA U PARKU PRIRODE HUTOVO BLATO

ponedjeljak, 13. svibanj 2013. | pišu: Marinko Dalmatin, dipl. biolog

Vodič za promatrače ptica Hutova blata

U okviru projekta "Odgovor na krivolov u Parku prirode Hutovo blato" koji se realizira na području Hutova blata tijekom 2012./2013. godine, Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato izdalo je džepnu publikaciju "Vodič za promatrače ptica u Parku prirode Hutovo blato". Pripremu i tisak ovog vodiča potpomogli su EuroNatur, MAVA fondacija i Ramsar. Autori vodiča su Marinko Dalmatin i Marlena Ćukteraš. U vodiču su prikazane 187 ptice koje se mogu sresti i pronaći u Parku prirode Hutovo blato, ali i na lokalitetima uz rijeku Neretvu i njene priroke.

Doprinos izradi ovog Vodiča dao je i naš dugogodišnji suradnik i prijatelj dr. Martin Schneider-Jacoby koji je svesrdno podržao i ovaj projekt. Istinski zaljubljenik u prirodu i ptice, rado je posjećivao Hutovo blato sa željom uspostave trajne zaštite ovog močvarnog područja značajnog za ptice močvarice unutar europskog migratornog koridora. Svoj doprinos izradi vodiča dali su naši dugogodišnji suradnici, promatrači ptica mr. Dražen Kotrošan, Bariša Ilić, Jure Gujinović, Darko Savelić i Borut Rubinić koji su svojim savjetima, sugestijama i komentarima učinili ovaj Vodič kvalitetnijim, te im se zahvaljujemo.

Učinite svoj prvi korak ka našem i Vašem zajedničkom cilju - očuvanju ptica Hutova blata i delte Neretve, jer promatranje ptica je naš i Vaš odgovor na lov/krivolov ptica močvarica.

WWF predao 25.517 potpisa za očuvanje Hutovog blata

utorak, 30. travanj 2013. | pišu: WWF Tim

Peticija za zaštitu parka prirode Hutovo blato Na Dan planete Zemlje WWF uručio peticiju Vladi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona

Mostar 22.04.2013. - WWF je na Dan planete Zemlje uručio peticiju sa 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato Vladi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona. Peticiju je preuzeo dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministara za Sektor zaštite prirode i okoliša. S predstavnicima ministarstva održan je sastanak na kojem su raspravljali o mjerama za očuvanje Hutovog blata, koje su kasnije zajedno predstavili i javnosti. WWF već nekoliko godina upozorava na loše stanje Parka prirode Hutovo blato. Hidroenergetska infrastruktura, sve intenzivniji krivolov i nepostojanje stvarne zaštite područja zbog nedostatnog financiranja čuvarske službe, prouzročilo je da se u posljednjih nekoliko godina broj ukupno registriranih ptica smanjio za 31% dok endemske riblje vrste nestaju. Ako se dosadašnji odnos prema Hutovom blatu nastavi, najvrednijem močvarnom ekosustavu u BiH prijeti potpuni nestanak u narednih 30 godina.

„Zbog velikog ekološkog značaja i iznimne biološke raznolikosti WWF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i široj regiji Dinarskog luka i njegova zaštita je za WWF od najvećeg interesa. Prirodni vodni režim Hutovog blata, a time i opstanak biljnih i životinjskih vrsta na ovom području, značajno je narušen izgradnjom hidro-tehničke infrastrukture u slivu Trebišnjice prije nekoliko desetljeća, a sada mu prijeti i dodatno oduzimanje vode kroz projekt Gornjih horizonata“, rekao je Zoran Mateljak iz WWF na obraćanju medijima.

„Zaštita prirode i okoliša trajno je opredjeljenje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Peticija koja nam je uručena danas, na Dan planete Zemlje, samo je dodatni poticaj za očuvanje i zaštitu Hutova blata, najvrjednijeg močvarnog staništa u BiH. Poboljšanjem saradnje i koordinacije između različitih korisnika prostora Hutova blata, te provođenjem projekata procjene direktnih, indirektnih kao i nekorištenih resursa ovog visokovrijednog područja moguće je Park prirode učiniti funkcionalnijim te zaustaviti njegovu biološku i ekološku degradaciju. Za to nam svima treba i znanja i energije, ali prije svega više lične i kolektivne svijesti i odgovornosti spram ovih izuzetnih prirodnih vrijednosti“, na obraćanju medijima posle sastanka sa WWF rekao je dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra za zaštitu prirode i okoliša.

Park prirode, WWF i Vlada HNŽ bolje će se povezati i intenzivnije raditi unapređenju upravljanja i održivom financiranju Hutovog blata, poboljšanju infrastrukture, kako bi omogućili turistima najbolje moguće iskustvo, te na očuvanju njegove iznimne biološke raznolikosti.

ZA DODATNE INFORMACIJE:

Zoran Mateljak, lokalni koordinator WWF-a, zmateljak@wwf.panda.org
Bojan Stojanović, Communications Officer WWF Mediteran, bstojanovic@wwf.panda.org

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, koju podržava gotovo pet milijuna ljudi i koja je aktivna u više od stotinu zemalja na pet kontinenata. Misija WWF-a je zaustavljanje propadanja zemljina prirodnog okoliša te izgradnja budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je uporaba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije: croatia.panda.org

Studijska posjeta Parku prirode "Vransko jezero"

ponedjeljak, 29. travanj 2013. | pišu: Draženka Elez i Irena Raguž

Studijska posjeta Parku prirode Vransko jezero

U sklopu Projekta: „Poboljšanje upravljanja, razvoja neophodne infrastrukture i prevazilaženja postojećih problema u Parku prirode Hutovo blato“, kojeg financira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u vremenu od 22.-24.04.2013. godine, organizirana je studijska posjeta djelatnika Parka prirode „Hutovo blato“, Parku prirode „Vransko jezero“ u Republici Hrvatskoj. Posjeta ovom Parku je organizirana ponajprije zbog mnogobrojnih sličnosti koje nas povezuju (močvarni eko-sustav, ornitološki rezervat, ramsarsko područje), a potom i zbog razmjene iskustava u upravljanju, te uspostavi buduće suradnje, osobito na IPA projektima. Tim Parka prirode „Hutovo blato“, u kome su bili lovočuvari, turistički i stručni djelatnici, predvodio je ravnatelj JP Nikola Zovko, dipl.ing.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica močvarica, sa izvorima pitke vode, to područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti je 21.07.1999. godine proglašeno Parkom prirode, a 1983. g. je uvršteno na listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

Uz srdačnu dobrodošlicu djelatnici Parka prirode Vransko jezero, stručni edukator gđica Norma Fressel, dipl. biolog i glavni nadzornik gosp. Dario Rogić, dipl.oec zajedno sa ravnateljem JU Vransko jezero gosp. Ivicom Prtenjačom, dipl.ing.agr, organizirali su nam detaljan obilazak cijeloga područja, upoznavanje sa načinom njihova upravljanja, uspjesima i problemima sa kojima se susreću. Međusobno smo izrazili želju za daljnji napredak odnosa i suradnje na projektima, sa ciljem bolje zaštite, očuvanja i unapređenja brojnih prirodnih potencijala oba Parka.

Više o Vranskom jezeru.

Ekološki i kulturni turizam na južnim Dinaridima

petak, 29. ožujak 2013. | piše: Draženka Elez

Park prirode Hutovo blato

Ekonomski fakultet u Sarajevu i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore provode projekt “Ekološki i kulturni turizam na južnim Dinaridima" (eng. "Eco- and Cultural Tourism in South Dinarides") u okviru programa prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore (CBC BIH-MNE) koji je financiran od strane Europske Unije.

Tim povodom 19.03.2013.godine održan je sastanak u Motelu Park, na inicijativu Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. Sudionici sastanka su bili stručni tim Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Mostaru, Općine Čapljina i Parka prirode Hutova blata. Na sastanak nisu došli predstavnici općine Stolac i lokalnih NVO. Predstavnici Ekonomskih fakulteta informirali su nazočne o suštini projekta, te je sastanak protekao u pozitivnom ozračju.

Aktivnosti projekta uključuju četiri lokacije: Nacionalni park Sutjeska (Bosna i Hercegovina), Park prirode Hutovo blato (Bosna i Hercegovina), Nacionalni park „Durmitor“ (Crna Gora), te regiju rijeke Pive i Tivatska solila (Crna Gora). Ove lokacije pripadaju najvažnijim centrima geoloških i bioloških raznolikosti u Jugoistočnoj Europi. Cilj je uvezivanje turističke ponude BiH i Crne Gore, naglasak na razvoj ekološkog i kulturnog turizma, odnosno jedan multidestinacijski pristup.

Projektni partneri će uz pomoć predstavnika interesnih grupa i eksperata raditi na izradi studije turističkog potencijala u južnim Dinaridima, razvoju strategije ekološkog i kulturnog turizma u južnim Dinaridima, te pripremi akcijskog plana, treninzima i promociji razvijene ponude. Naglasak je i na kolaboraciji između predstavnika organizacija iz dvije zemlje, uz pomoć koje će se ostvariti značajan sinergetski učinak na cijelom projektnom području.

Izraženo je zadovoljstvo što je unutar ovog projekta prepoznat potencijal Parka prirode HUTOVO BLATO.

Izvješće s obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa

srijeda, 27. ožujka 2013. | piše: Marijan Zovko, Ekološka udruga „Anguilla“, Čapljina

Park prirode Hutovo blato

U okviru inicijative "Zaustavimo uništavanje Hutovog blata!" održao se u ponedjeljak 4. veljače 2013. godine u motelu Park, Karaotok, stručni skup povodom Svjetskog dana vlažnih staništa. Ovom skupu su nazočili predstavnici Vlade Federacije BiH, Hercegovačko neretvanske županije, Sveučilišta u Sarajevu, Mostaru, Splitu i Dubrovniku, lokalne uprave iz općina Čapljina i Stolac, javnih poduzeća, međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacije iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Preuzmite kompletno izvješće.

Akcija čišćenja borove šume

ponedjeljak, 18. ožujka 2013. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Park prirode Hutovo blato

U utorak 26.ožujka 2013. godine u Parku prirode „Hutovo blato“ održat će se radna akcija čišćenja borove šume na brdašcu Karaotok. Cilj akcije je čišćenje i uređenje Parka, te uklanjanje sitnog i drugog raslinja, prije početka turističke sezone i svakako smanjenje opasnosti od izbijanja požara u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, kada se planira i održavanje Svjetskih prvenstava /05 -11.kolovoza/ u ribolovu na rijeci Krupi.

U akciji će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga BiH, njih oko sto, iz vojarne „Božan Šimović“ iz Čapljine, djelatnici JP „Park prirode Hutovo blato, a očekuje se i podrška Vatrogasne jedinice iz Čapljine i Javnog komunalnog poduzeća, Čapljina. Akcija je rezultat dobre dugogodišnje suradnje Ministarstva obrane BiH, zajedničkog stožera OS BiH, načelnika općine Čapljina i Parka prirode.

Komentar na vijest: 150 tisuća KM za novi projekt u Hutovom blatu

srijeda, 20. ožujak 2013. | piše: piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Park prirode Hutovo blato

Na prvi pogled čitatelj bi zaključio da je „Hutovo blato“ dobilo 150 tisuća KM, što uopće nije točno, nego je Projekt dobio te novce, a Hutovo blato treba dobiti rezultate Projekta koji se spominju u tekstu. Vjerojatno je novinar izvukao naslov iz konteksta informacije o Projektu, koju je objelodanio Oxfam Italia, Ured u Sarajevu. Vijest koju je objavila Fena 12.03.2013. godine prenosimo u cijelosti.

Europska unija, u sklopu IPA programa prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, financira projekt ORNIBA - zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kako saznaje Fena od sudionika projekta, EU je za ovaj projekt izdvojila 177.000 eura za dio projekta u Crnoj Gori, te 150.000 eura za dio projekta u BiH. Projekt u BiH provodi Oxfam Italia, Ured u Sarajevu, s partnerima Ornitološko udruženje "Naše ptice" Sarajevo i NVO "Novi Val" Blagaj, a u Crnoj Gori Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) Podgorica s partnerom Općinom Tivat.

Područje intervencije obuhvata Park prirode „Hutovo blato“ u BiH i Zaštićeno područje "Tivatska solila" u Crnoj Gori.

Projekt je počeo u siječnju ove godine, a trajat će do prosinca 2014.

"Hutovo blato" i "Tivatska solila" su zaštićena područja od izuzetne važnosti za ptičje vrste koje u svojim seobama prelijeću ova područja ili se u njima gnijezde.

Nemogućnost primjerene zaštite uzrokuje pojavu lova i krivolova u ovim područjima, čime se negativno utiče na brojnost ptičijih vrsta. Projekt bi putem svojih aktivnosti trebao ustanoviti trenutno stanje u oba područja i predloži način kako da se problemi riješe s obje strane granice.

Zatim će se na kompletnom području voditi kampanja radi podizanja svijesti u borbi protiv krivolova.

Projektom je planirana izgradnja kapaciteta upravljačkih tijela oba lokaliteta, usklađivanje zakona o lovu u BiH i Crnoj Gori sa zakonima EU, te ukazivanje na mogućnost organiziranog promatranja ptica kao važne turističke grane i uključivanje te aktivnosti u turističku ponudu regije. Na taj bi se način znatno povećali prihodi koje bi ova područja ostvarivala, što bi stvorilo bolju financijsku osnovu za organiziranje efikasnije rendžerske službe, a time i daleko efikasniju zaštitu ovih ekološki važnih područja.

Svjetsko ribolovno prvenstvo 2013.

ponedjeljak, 18. ožujak 2013. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Park prirode Hutovo blato

Od 5. do 11. kolovoza u organizaciji Sportskog ribolovnog saveza Bosne i Hercegovije, te domaćina i suorganizatora Športsko ribolovnog društva „Bjelave“ i načelnika općine Čapljina, u Parku prirode „Hutovo blato“ na rijeci Krupi, održat će se 15-to Svjetsko ribolovno prvenstvo hendikepiranih osoba i 6-to Svjetsko ribolovno prvenstvo Veterana.

Za sve informacije o smještaju, boravku, organiziranim posjetama, izletima, ručkovima u prirodi i hotelu „Park“ na Karaotoku, vožnji brodicama i drugim željama, posjetitelji se mogu obratiti Turističkoj agenciji "Park prirode Hutovo blato" na e-mail info@hutovo-blato.ba ili e-mal : nikola.zovko.karaotok@tel.net.ba. Kontakt telefon + 387 36 814 265 ili +387 36 814 716, fax +387 36 814 715. Kontakt osobe: gđice Draženka Elez, Terezija Bakalar i Irena Raguž.

Za sve opće informacije o registraciji, i ostalom, obratite se SRS BiH, Sarajevo na e-mail: srsbihk@tel.net.ba, tel: +387 33 485 719 ili e-mail : wfcbh.info@gmail.com. Kontakt osobe:Rifet Hadžihasanović, sekretar SFA : +387 61 217 870, Tihomir Popović, president SFA, e-mail: tihomir61@gmail.com, Marcel Kuĉinski, president SFA Fed. of BiH, e-mail: arcel.kucinski@gmail.com.

Za posebne informacije o ribolovu, natjecateljskoj stazi i ostalom, obratite se gosp. Josip Pjevac, međunarodni organizator WFC i glavni sudac, e-mail : wfcbh.info@gmail.com tel: +387 63 420 655 Fax: +387 36 807 443.

Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa

ponedjeljak, 21. sječanj 2013. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Park prirode Hutovo blato

Hutovo blato je prepoznato kao močvarno stanište od međunarodnog značaja, a Bosna i Hercegovina je preuzela odgovornost potpisivanjem Ramsarske konvencije zaštititi ekosustav Hutovog blata.

Prigodu obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa međunarodne i lokalne nevladine organizacije žele iskoristiti kako bi se otvoreno govorilo o problemima s kojima se suočava Hutovo blato danas.

Stoga, pozivamo sve na skup u okviru inicijative "Zaustavimo uništavanje Hutovog blata!", koji će se održati u ponedjeljak 4. veljače 2013. godine u motelu Park, Karaotok, s početkom u 10 sati.

Poziv i dnevni red skupa Zaustavimo uništavanje Hutovog blata!