Skip to content

Kroz ePATH projekt kreirana jedinstvena turistička ruta u tri zemlje

Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. kao vodeći partner u projektu Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. “Endemic pathway – Put endema” skraćeno “ePATH” organizirao je Dan otvorenih vrata projekta ePATH.

Tema okruglog stola i prezentacije bila je nova turistička ponuda kao platforma za suradnju javnog i gospodarskog sektora, s obzirom da je glavni cilj projekta stvaranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja – Parku prirode Hutovo blato u Čapljini (BiH), Botaničkom vrtu Kotišina u Makarskoj (HR) i Posebnom rezervatu prirode Tivatska solila u Tivtu (CG).

Prezentaciji su nazočili predstavnici privatnog i javnog sektora iz domene turizma s područja Hercegovine, s ciljem stvaranja platforme za razvoj i promidžbu novog turističkog proizvoda.

Ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko rekao je kako je cilj današnjeg okupljanja da sa partnerima iz Crne Gore i Republike Hrvatske predstave rezultate projekta koji je počeo prije dvije godine.

”Krenuli smo sa infrastrukturnim radovima, a Hutovo blato će kroz ovaj projekt dobiti značajan iskorak u obogaćivanju turističke ponude, i to one ponude koja nam je nedostajala, ponude koja je bitna i bazirana na prirodnim potencijalima i resursima koje ovdje imamo, a posebno na endemskim vrstama poput riba, biljki i ptica”, kazao je Zovko.

Po njegovim riječima, Hutovo blato će nakon ovog projekta iskoristiti prirodne potencijale u punom kapacitetu.

”Kada je u pitanju Hutovo blato možemo reći da smo do sada imali neku stagnaciju što se tiče iskorištavanja prirodnih potencijala jer ove ljepote nismo uspjeli približiti oku posjetitelja na kvalitetan način, ali mislim da će se to sada promijeniti sa nabavom određene opreme, novih brodica koje će biti na električni pogon sa solarnim tendama, zatim promatračnica za ptice, edukacijskih staza u močvaru, vidikovca, edukacijskog centra…”, poručio je Zovko.

Zaključio je kako stvaraju niz sadržaja pomoću kojih će omogućiti veću privlačnost ovom prostoru, a i višednevni boravak u Parku prirode Hutovo blato, što im je krajnji cilj.

Predstavnici Tivatskih solila iz Crne Gore partner su na projektu, a Aleksandra Ivanović rekla je kako je u Crnoj Gori već uvelike završen dio planiranih radova.

”Kada smo konkurirali za ovaj projekt željeli smo unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje u našem rezervatu. Mi smo dosta pažnje posvetili na održavanju staništa za biodiverzitete, međutim ono što je nedostajalo Tivatskim solilima je ta infrastruktura za posjetitelje kako bi oni imali što bolji način da uživaju u prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja”, istaknula je Ivanović.

Ono što će na Tivatskim solilima biti realizirano, odnosno već je dijelom napravljeno, je izgradnja Centra za posjetitelje u okviru kojeg će svi posjetitelji i turisti moći dobiti sve informacije o biodiverzitetu našeg područja.

”Bit će nabavljena oprema za posjetitelje, prvenstveno mislimo na promatrače ptica i na specifičnu vrstu turista koji dolaze u posjetu jer Tivatska solila su jedno od značajnih odmorišta ptica tijekom njihove migracije na jesen i proljeće, a također izvršili smo obuku vodiča koji će moći pružati informacije posjetiteljima o vrijednostima našeg područja”, zaključila je Ivanović.

Tamara Batinić Čulav, projektni partner iz Makarske, navela je kako smatra da Hutovo blato ima odličnu ponudu koja se može uvezati sa partnerima.

”Uživali smo u prekrasnoj vožnji rijekom Krupom koja nas je oduševila. S obzirom da ovakvih vrsta znamenitosti nemamo u našem području radujemo se nastavku rada i prezentaciji naše nove turističke ponude koja se razvija u sklopu projekta.

Mi u Makarskoj provodimo nekoliko aktivnosti, a riječ je o infrastrukturi u smislu adaptacije puta, uređenja površne staze i opremanja. Uvest ćemo i VR naočale, a jednako tako postavit ćemo i mostove, zaštitit ćemo otok Proslap, kompletirat ćemo cjelokupnu ponudu….”, navela je Batinić Čulav.

Dodala je i kako će, zahvaljujući izradi promidžbenih materijala, dodatno povećati atraktivnost područja Biokovsko botaničkog vrta koji se nalazi u sklopu zaseoka Kotišina koji je samo kilometar udaljen od središta grada Makarske.

U okviru Dana otvorenih vrata za sve zainteresirane sudionike organiziran je obilazak Parka prirode Hutovo blato te prezentiranje potencijala ovog bisera prirode, a posjetitelji su mogli uživati i u sportsko-rekreacijskom dijelu te promatranju ptica.

Uz sve navedene aktivnosti, projektni partneri održali su projektni sastanak na temu daljnje provedbe i implementacije projektnih aktivnosti.

Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje na II Pozivu za predlaganje projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia i Herzegovina – Montenegro 2014 2020.” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja te održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Projekt doprinosi stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promoviranju očuvanja prirodne baštine. Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

Back To Top