skip to Main Content

Edukacija za »Vodiča interpretatora« organizacije Interpret Europe u Parku prirode Hutovo blato

Hutovo blato prvi je park prirode koji je u Bosni i Hercegovini organizirao tečaj “Vodič interpretator” osmišljenom od strane europskog udruženja za interpretaciju baštine. Interpret Europe, međunarodna je neprofitna organizacija registrirana u Njemačkoj 2010, koja broji više od 800 članova iz više od 48 zemalja a glavni cilj im je interpretacija europske kulturne i prirodne baštine kroz potpuno novi doživljaj.

Tečaj organiziran kroz EU projekt  „Endemic pathway-ePATH“ u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. rezultirao je sa  certificiranim vodičima interpretatora koji će kroz svoje djelovanje znatno unaprijediti ponudu i doživljaj parka prirode Hutovo blato svim posjetiteljima.

Tečaj je od ponedjeljka 10. siječnja do petka 14. siječnja 2022. okupio zaposlenike Parka koji su u vodstvu certificirane trenerice vodiča interpretatora organizacije Interpret Europe Ivane Zrilić prošli kroz 40 satnu edukaciju te učili kako vlastite snažne ideje pretočiti u riječi koje će posjetitelje privući na smislen i definitivno nezaboravan način. Da bi u tome uspjeli, polaznici su sudjelovali u izazovnim vježbama koje su im pomogle da izgrade samopouzdanje i kreativnost, temeljne preduvjete za osmišljavanje, izradu i evaluaciju interpretativnih govora i šetnji.

U uvodnom, općem dijelu sudionici su se susreli s osnovnim pojmovima i načelima interpretacije baštine. Kroz jasno osmišljene zadatke u grupama, sudionici su se doticali glavnih načela i elemenata interpretacijskog planiranja. Razmišljali su o baštini, upravljanju baštinom, dionicima, posjetiteljima, značenjima baštine i porukama koje se prenose. Na koncu tečaja osmišljavali su i razrađivali najprimjerenije načine za prenošenje glavnih poruka – interpretacijske medije i programe.

Polaznici su rekli da je prvi tečaj  prošao uspješno i da ideje koje su se ovdje rodile imaju potencijal razviti se u prave interpretacijske projekte. Možda u pet dana nije moguće napraviti interpretacijski plan, ali je moguće u sinergiji polaznika i  voditelja tečaja promišljati o baštini i njenoj interpretaciji te inspirirati jedni druge razmišljanjima, dijalogom, inovativnim i kreativnim idejama i prijedlozima.

Direktor parka prirode Hutovo blato gosp. Nikola Zovko po završetku tečaja rekao je: „Iznimno smo ponosni  biti dijelom prvog ovakvog tečaja u Bosni i Hercegovini i i radujemo se njegovom daljnjem razvoju, kako bi interpretacija baštine i prirode Hutovog blata u budućnosti bila dobro planirana, te kvalitetno interpretirana.

Back To Top