Skip to content

U tijeku procjena hidropotencijala Deranskog jezera za ekohidrološku revitalizaciju

U Parku prirode Hutovo blato posljednjih se mjeseci provode terenska istraživanja na projektu “Ekohidrološka revitalizacija Deranskog jezera putem prirodne preraspodjele voda Jelimskog jezera“. Terenska istraživanja se provode na egzemplarnim lokalitetima na Deranskom jezeru. Ekspertni tim Projekta proveo je i terensku radionicu na kojoj su članovi prodiskutirali odnosno komparirali pojedinačno prikupljene podatke koje se odnose na sve parametre hidrološkog režima na području Deranskog blata.

“Poseban fokus u istraživanjima je stavljen na postojeće hidro-morfološke odnose unutar utjecajnih zona osnovnih vodeniih elemenata ovog područja: sjeverni dio Deranskog jezera I rječina Šarčevac što predstavlja ključni parametar za definiranje osnovnih prostornih odnosa za prirodno preusmjeravanje voda iz Jelimskog u Deransko jezero. Današnja istraživanja su realizirana i u svrhu prikupljanja dodatnih batimetrijskih podataka koji će se koristiti za izradu 2D GIS batimetrijskih planova obje jezerske akatorije. Kreirani batimetrijski planovi će predstavljati osnovu za praćenje promjena u osnovnim parametrima hidrološkog režima, koji će nastati kao posljedica prirodnog preusmjeravanja voda iz Jelimskog u Deransko jezero”, kaze prof. dr. Višnja Bukvić.

Temeljem postignutih rezultata o mogućim količinama prirodno preraspoređenih voda će se procijeniti hidropotencijal Deranskog jezera za ekohidrološku revitalizaciju svih ključnih elemenata diverziteta autohtone flore i faune.

Projekt je podržao Fond za zaštitu okoliša FBiH kroz Javni poziv za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi 100 tisuća konvertibilnih maraka. Fond za zaštitu okoliša FBiH projekt sufinancira sa 80.000,00 KM, dok je sufinanciranje JP PPHB 20.000,00 KM.

Sadržaj ovog priopćenja za javnost isključiva je odgovornost JP Park prirode Hutovo blato d.o.o.  i ne predstavlja nužno stav Fonda za zaštitu okoliša FBiH

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back To Top