skip to Main Content

Ekološka akcija u Parku prirode „Hutovo blato“ u zoni CHE Čapljina

Agencija RED iz Zagreba već godinama radi različite društveno odgovorne projekte na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Ove godine za klijenta firmu Henkel provodi ekološki projekt koji se realizira kroz lanac trgovina firme „dm“, a u sklopu kojeg je, nakon završetka promocije, planirana ekološkia akcija u Parku prirode „Hutovo blato“.

Na naš prijedlog da se ekološka akcija održi na Svitavskom jezeru u zoni CHE Čaplina, u razgovoru obavljenom u svibnju ove godine, dobili smo podršku rukovoditelja CHE Čapljina.

U dogovoru sa spomenutim subjektima, akcija će se održati u subotu 15.09.2018. godine u vremenu od 10.30 do 14.00 sati.

U aktivnostima vađenja i sakupljanja krutog otpada iz jezera sudjelovati će 25-30 ronilaca i drugih članova ronilačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva koji su, posljednjih godina, izveli niz eko-akcija čišćenja korita rijeka i jezera u BiH.

U akciju se mogu uključiti sve zainteresirane osobe i subjekti. Svoj dolazak najavili su i pripadnici OS BiH iz vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini. Javno Komunalno Poduzeće Čapljina će izvršiti odvoz prikupljenog otpada na gradsku deponiju.

Pored čiščenja uradit će se djelomični monitoring stanja pod vodom i konstatirati činjenično stanje po pitanju onečiščenja.

Za sve sudionike, nakon završetka akcije, u 14.30 sati, biti će organiziran zajednički ručak na bašti motela „Park“ na Karaotoku, a potom kratki obilazak Parka-vožnja brodicama.

“Park prirode “Hutovo blato” kao biser prirode, međunarodno važno zaštićeno područje i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine zaslužuje stalnu brigu i pažnju šire zajenice. U prošloj godini smo, zahvaljujući sredstvima Fonda F BiH za okoliš, očistili većinu divljih deponija smeća u zoni Svitavskog jezera. Ova akcija je nastavak tih aktivnosti, usmjerena na održivost čistoće vodnih resursa i brojnih izvorišnih zona, očuvanje bioraznolikosti, zdravlja ljudi i brojnih besplatnih usluga koje nam pruža ovaj eko-sustav.”

Back To Top