skip to Main Content

Komentar na vijest: 150 tisuća KM za novi projekt u Hutovom blatu

Na prvi pogled čitatelj bi zaključio da je „Hutovo blato“ dobilo 150 tisuća KM, što uopće nije točno, nego je Projekt dobio te novce, a Hutovo blato treba dobiti rezultate Projekta koji se spominju u tekstu. Vjerojatno je novinar izvukao naslov iz konteksta informacije o Projektu, koju je objelodanio Oxfam Italia, Ured u Sarajevu. Vijest koju je objavila Fena 12.03.2013. godine prenosimo u cijelosti.

Europska unija, u sklopu IPA programa prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, financira projekt ORNIBA – zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kako saznaje Fena od sudionika projekta, EU je za ovaj projekt izdvojila 177.000 eura za dio projekta u Crnoj Gori, te 150.000 eura za dio projekta u BiH. Projekt u BiH provodi Oxfam Italia, Ured u Sarajevu, s partnerima Ornitološko udruženje “Naše ptice” Sarajevo i NVO “Novi Val” Blagaj, a u Crnoj Gori Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) Podgorica s partnerom Općinom Tivat.

Područje intervencije obuhvata Park prirode „Hutovo blato“ u BiH i Zaštićeno područje “Tivatska solila” u Crnoj Gori.

Projekt je počeo u siječnju ove godine, a trajat će do prosinca 2014.

“Hutovo blato” i “Tivatska solila” su zaštićena područja od izuzetne važnosti za ptičje vrste koje u svojim seobama prelijeću ova područja ili se u njima gnijezde.

Nemogućnost primjerene zaštite uzrokuje pojavu lova i krivolova u ovim područjima, čime se negativno utiče na brojnost ptičijih vrsta. Projekt bi putem svojih aktivnosti trebao ustanoviti trenutno stanje u oba područja i predloži način kako da se problemi riješe s obje strane granice.

Zatim će se na kompletnom području voditi kampanja radi podizanja svijesti u borbi protiv krivolova.

Projektom je planirana izgradnja kapaciteta upravljačkih tijela oba lokaliteta, usklađivanje zakona o lovu u BiH i Crnoj Gori sa zakonima EU, te ukazivanje na mogućnost organiziranog promatranja ptica kao važne turističke grane i uključivanje te aktivnosti u turističku ponudu regije. Na taj bi se način znatno povećali prihodi koje bi ova područja ostvarivala, što bi stvorilo bolju financijsku osnovu za organiziranje efikasnije rendžerske službe, a time i daleko efikasniju zaštitu ovih ekološki važnih područja.

Back To Top