skip to Main Content

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH: Novi sadržaji i oprema u sva tri zaštićena područja

Završna konferencija projekta Endemic Pathway – ePATH pod nazivom „Prekogranični put endema“, održana je u hotelu Biokovo u Makarskoj. Pred mnogim uzvanicima sva tri partnera, Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato, Grad Makarska i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore Tivatska Solila predstavili su rezultate projekta koji se zadnjih 27 mjeseca provodio u sklopu programa Interreg IPA CBC 2014-2020 Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

Zahvaljujući projektu, Biokovski botanički vrt Kotišina, Park prirode Hutovo Blato i Rezervat prirode Tivatska Solila iz Crne Gore ojačali su svoje kapacitete, dobili nove sadržaje i opremu, unaprijedili edukativne i turističke aktivnosti i razvili novi turistički proizvod.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

U uvodnom dijelu gradonačelnik Makarske Zoran Paunović pozdravio je sve okupljene a posebno partnere iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

-Izuzetno mi je drago da je Grad Makarska bio jedan od partnera u ovom projektu zahvaljujući kojem je obnovljen naš botanički vrt, zadnjih godina dosta zapostavljen. O svim aktivnostima detaljno ćete čuti poslije tijekom prezentacije no želim naglasiti da su obnovljene pješačke staze, posjetiteljski sadržaji i ono što je vrlo važno – nabavljena nova oprema zahvaljujući kojoj je digitalizirana prirodna baština. Na taj način smo učinili veliki iskorak u približavanju naše bogate prirodne baštine što većem broju posjetitelja. Ovim putem još jednom pozivam naše turističke agencije i gospodarstvenike da se uključe jer ovo je prilika da revitaliziramo našu prirodnu baštinu i repozicioniramo Makarsku kao destinaciju koja uz svoje već prepoznate prirodne ljepote nudi još jedan dodatni proizvod, istaknuo je Paunović u uvodnom dijelu.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

Okupljene je pozdravio i Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo Blato u ime vodećeg partnera naglasivši kako mu je drago što svi partneri mogu predstaviti značajne rezultate.

-Mi smo prezadovoljni, ovaj projekt omogućio je za nas jedan veliki iskorak po pitanju turističke ponude. Novi sadržaji omogućit će produljene sezone na zimu, a izdvojio bih uređenje i opremanje promatračnica za ptice, vidikovac, solarne brodice na električni pogon, adrenalinski park, poučnu stazu, a najveće ulaganje je u interpretacijski centar. Drago mi je da smo u sklopu projekta imali i studijska putovanja, da smo imali prilike upoznati i stjecati nova iskustva i vjerujem da ima prostora za nastavak suradnje, izjavio je Zovko.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

– Ono što naša tri područja čini posebnim je bogatstvo flore i faune, a glavni cilj ovog projekta, jačanje turističke ponude kroz prekograničnu suradnju, je ispunjen. Projektne aktivnosti u sva tri rezervata su uspješno realizirane i nadam se da ćemo uskoro surađivati na novim projektima, istaknula je Dijana Došljak, voditeljica službe za zaštitu i održivi razvoj u Rezervatu prirode Tivatska Solila.

Drugi dio konferencije, predviđen za prezentacije aktivnosti u sva tri zaštićena područja, započeo je predstavljanjem rezultata u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina  Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice JU Makarska razvojna agencija MARA, koja je bila zadužena za upravljanje projektom.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

-Infrastrukturni radovi obuhvatili su adaptaciju puta i nabavku nove opreme, obnovljeno je 1,2 kilometra pješačke staze, obnovljeni svi suhozidi, rubnjaci, kamene stepenice koje su vodile do Velikog kaštela, postavljena 2 mostna prijelaza preko potoka Proslap, Treba naglasiti da su svi infrastrukturni radovi uklopljeni u okoliš. Obnovljeni su i posjetiteljski sadržaji koji su godinama bili zapušteni, nabavljena nova opreme koja čini prekretnicu u prezentaciju sadržaja botaničkog vrta. Baština je sad digitalizirana kroz QR kodove i nove oznake svih biljaka, postavljen je novi audio stup za osobe s invaliditetom, a kroz vr naočale može se gledati let orla nad Kotišinom, naglasila je među ostalim Vukadin Vranješ osvrnuvši se i na radionice i kampove kroz koje je prošlo 400 posjetitelja, promidžbene aktivnosti, edukaciju osoblja i ostale aktivnosti provedene u sklopu projekta.  Budući da se Grad Makarska naknadno uključio u ovaj projekt, jer je inicijalni partner bio Makarski komunalac, Vukadin Vranješ istaknula je zadovoljstvo što su sve aktivnosti uspješno provedene.

Završna konferencija u sklopu projekta ePATH

Milena Raičević, suradnica za međunarodnu suradnju  i projekte ukratko je podsjetila na aktivnosti provedene u rezervatu Tivatska Solila.

-Kao najvažniju aktivnost u sklopu projekta istaknula bih postavljanje interpretacijskog centra na ulazu u rezervat koji je zamijenio manji info punkt koji smo ranije imali. Kao važno istaknula bih i jačanje suradnje s partnerskim institucijama, nabavu opreme za promatranje ptica, obuku zaposlenih izradu mobilne aplikacije sa informacijama o sva tri zaštićena područja, studijska putovanja koja omogućuju razmjenu iskustava i unapređenje upravljanja zaštićenim područjima, razvoj nove turističke ponude, povećanje posjećenosti i povećanje svijesti o očuvanju zaštićenih područja, istaknula je među ostalim Raičević.

Na kraju konferencije okupljenima se obratila i Dijana Bošnjak, zamjenica voditelja projekta ispred vodećeg partnera koji je ujedno i raspolagao i najvećim budžetom od cca 700.000,00 eura, dok je ukupna vrijednost projekta cca 1.500.000,00 eura.

-Projekt ePATH je uistinu poseban i drugačiji jer je ovdje okosnica bioraznolikost. Nova turistička ponuda koja se temelji na endemima biljaka, riba i rijetkih i ugroženih vrsta ptica je novitet u prekograničnom području a uz obogaćen sadržaj u sva tri zaštićena područja, Kotišinu, Hutovo blato i Tivatska solila, vjerujemo kako smo napravili dobar temelj za razvijanje daljnje turističke ponude, naglasila je Bošnjak.

Nakon predstavljanja rezultata u Gradskog galeriji Antun Gojak održana je izložba ,,Put endema u očima djeteta”, izložba crteža nastalih na radionicama i kampovima u sva tri zaštićena područja. Predstavnici projektnih partnera, zajedno s turističkim djelatnicima, u sklopu završene konferencije obišli su i Biokovski botanički vrt Kotišina.

Podsjetimo, Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje na II Pozivu za predlaganje projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia i Herzegovina – Montenegro 2014 2020.” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja te održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Projekt je doprinio stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promoviranju očuvanja prirodne baštine. Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije i trajao je 27 mjeseci.

Back To Top