Skip to content

Znanstveno-stručni skup „Hutovo blato je prirodno rješenje“

Znanstveno-stručni skup „Hutovo blato je prirodno rješenje“ održat će se u petak, 1.2.2019. godine u motelu „Park na Karaotoku.

Svjetski dan vlažnih staništa ove godine održava se pod motom: „Nismo bespomoćni u borbi protiv klimatskih promjena – zaustavimo isušivanje močvara – močvare su prirodno rješenje“. JP Park prirode Hutovo blato u suradnji s WWF Adria, Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ/K i Centrom za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP, Mostar, želi  skinuti pozornost javnosti na značaj močvarnih ekosustava „Hutova blata“, koji se nalazi na popisu važnih močvara od svjetskog značaja u okviru Ramsarske konvencije, čija je potpisnica i BiH.

Inače, Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Još prije samo dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima, prljavima i izvorima različitih bolesti. To uvjerenje dovelo je do uništenja najbogatijih ekoloških sustava. U močvarnim područjima (koja danas čine 6% površine zemlje) živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta. Pokušavajući spriječiti daljnju devastaciju, 116 država svijeta, a među njima i Bosna i Hercegovina, potpisale su tzv. Ramsarsku konvenciju, kojom se obvezuju na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Pored toga što su središta biološke raznolikosti, močvarna područja pružaju brojne usluge ekosustava, uključujući zaštitu od poplava, pročišćavanje voda, skladištenje CO2, očuvanje mikro klime, kao i brojne kulturološke usluge.

Nažalost, u „Hutovom blatu“ zbog promjene vodnog režima kao posljedica kontinuiranog preusmjeravanja i oduzimanja voda za potrebe drugih korisnika, unošenja invazivnih vrsta i neriješenog financiranja, već od ranije prepoznatljive su velike promjene ekosustava, što ima za posljedicu ugrožavanje njegovih brojnih besplatnih usluga i gubitak biološke raznolikosti.

Znanstveno-stručni skup „Hutovo blato je prirodno rješenje“ i predavači:

  • „Presjek trenutnog stanja u Parku prirode Hutovo blato“, Nikola Zovko, dipl. ing., direktor
  • „Prirodni potencijal i valorizacija prirodnog naslijeđa parka prirode „Hutovo blato“ u svrhu njegovog uključivanja u nacionalne i međunarodne strategijske dokumente“, sc. Nusret Drešković i dr. sc. Višnja Bukvić
  • „Predstavljanje novog Zakona o zaštiti prirode HNŽ/K“, dr.sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra
  • „Recentne invazije u vodama Hutova blata: prijetnje za bioraznolikost“, dr. sc. Branko Glamuzina
  • „Značaj močvara za ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena“, Zoran Šeremet, WWF, komunikacijski manadžer

Početak skupa zakazan je za  9:30, a voditeljica skupa je mr.sc. Dijana Bošnjak.

Back To Top