Skip to content

Ekološka akcija čišćenja razasutog smeća na ulazu u Park prirode

Pred nama su važni međunarodni događaji: “Akcija Sat za planet Zemlju” i “Dan planete Zemlje”, koji se obilježavaju svake godine širom svijeta na dan 30.03. odnosno 22. 4. različitim događanjima i akcijama. Cilj obilježavanja i jednog i drugog događaja je jačanje svijesti ljudi prema prirodnom okolišu i klimatskim promjenama.

Stručnjaci upozoravaju da je čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja okoliša i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja čitavih ekosistema, biološke raznolikosti i zdravlja ljudi.

Javno poduzeće “Park prirode Hutovo blato”, uz podršku Načelnika općine Čapljina, ove godine želi skrenuti pozornost javnosti na problem smeća i onečišćenja rijeka, jezera i ostalih vodotoka na ovom području, gdje postoji niz nelegalnih odlagališta miješanog komunalnog otpada.

U tom cilju planiramo, u suradnji sa Nastavnim središtem-Vojarna “Božan Šimović” Čapljina, Javnim komunalnim poduzećem Čapljina, i Profesionalnom vatrogasnom postrojbom općine Čapljina, izvesti ekološku akciju čišćenja razasutog smeća na ulazu u Park prirode “Hutovo blato”- ulaz Škrka, i to u široj zoni starog mosta na rijeci Bregavi, koji je nacionalni spomenik BiH i čija sanacija je upravo ovih dana u tijeku, a kojom nije predviđeno sakupljanje i uklanjanje smeća, osim neposredno uz sam most.

Ovaj lokalitet se nalazi uz samu granicu Parka prirode i stvara ružnu sliku posjetiteljima ovom zaštićenom području. Akciji se mogu pridružiti i ostali subjekti i sugrađani naše općine.

Molimo sve one koji su ovaj prostor, oko starog mosta i ulaz u Park prirode, onečistili, da se ubuduće suzdrže, jer u našoj općini je organiziran odvoz smeća iz svake mjesne zajednice.

Akcija čišćenja će se izvesti dana 28.03.2019. godine (četvrtak) sa početkom u 9.30 sati.

Back To Top