Skip to content

Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u Bosni i Hercegovini

WWF-ova analiza pokazala širok spektar usluga koje Hutovo blato pruža lokalnom stanovništvu i regiji

Hutovo blato – Prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje usluga pojedinih ekosustava postala je jedna od ključnih globalnih tema u zaštiti prirode. Pošto u BiH još nemamo izrađene procjene niti za jedno zaštićeno područje, WWF je povodom Dana Parka prirode Hutovo blato počeo procjenu usluga Hutovog blata po metodologiji Protected Area Benefits Assessment Tool (PA-BAT). Prve analize ukazuju da je Park Prirode Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH i da njegovo očuvanje nije značajno samo za sva živa bića koja ovise o njemu, nego i za ekonomiju cijele regije.

Ekosustavi Hutovog blata nude cijeli spektar ekonomsko značajnih usluga od velike važnosti za ljudsku dobrobit i ekonomiju, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, pročišćavanja voda, do ublažavanja prirodnih opasnosti kao što su poplave, koje su samo u 2010. uzročile milijunske štete.

„Hutovo blato nije poznato samo po svojoj ljepoti i iznimnoj biološkoj raznolikosti koncentriranoj na dosta malom području, već i po uslugama koje ono pruža lokalnom stanovništvu sve do delte Neretve u Hrvatskoj. Nadamo se da će državna tijela uzeti u obzir i te usluge kad se odlučuje o budućnosti Hutovog blata, još posebno u svjetlu prijetnji preusmjeravanjem voda izgradnjom novih hidroelektrana na Gornjim horizontima“, rekao je Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Radionica po metodologiji PA-BAT bila je organizirana u sklopu WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“ i treba pomoći institucijama za zaštitu prirode u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima različitih zaštićenih područja u nekoj državi.

„Izrada procjene vrijednosti nekog zaštićenog područja po metodologiji PA-BAT donosi veću povezanost sa dionicima i nudi osnovu za razvoj zaštićenog područja u skladu sa principima održivog razvoja. Metodologija omogućava identifikaciju ekonomskih i socijalnih dobrobiti nekog zaštićenog područja i ekoloških usluga koje ono pruža ljudima koji žive u tom području. Prva iskustva su pokazala da su dionici prije svega iznenađeni opsegom i kvalitetom usluga koje im pruža neko zaštićeno područje, što se pokazalo i u slučaju Hutovog blata“, dodao je Leon Kebe, vođa projekta „Parkovi Dinarskog luka“ iz WWF.

U sklopu programa Dana Parka prirode Hutovo blato predstavljene su aktivnosti u poticanju eko turizma, prije svega ponuda promatranja ptica. U suradnji sa udrugom Eko Most iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija “Uživajmo u remek djelu prirode”, koju su vodili akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor vizualnih komunikacija Saša Šantić.

Obilježavanje Dana Parka prirode završilo je izletom brodicama za sve učesnike, izložbom umjetničkih radova urađenih na umjetničkoj koloniji te završetkom pustolovne utrke – triatlona i podjelom nagrada ispred hotela Karaotok u Hutovom blatu.

Back To Top