Skip to content

Hutovo Blato, Neretva i Trebižat u fokusu Fondacije za ugrožene ekosustave

U Parku prirode Hutovo blato pokraj Čapljine održana je radionica ”Predstavljanje projektnih aktivnosti CEPF-a – Fondacije za ugrožene ekosustave”. Riječ je o fondaciji čije je sjedište u Washingtonu, a koja na području Hercegovine financira niz projekata.

Govoreći i djelovanju Fondacije Borut Rubinić, projektni menadžer za Balkan, kaže kako ova fondacija na području Balkana trenutno podržava trideset projekata.

“Prvo smo predstavili projekte u Crnoj Gori, zatim Albaniji, pa Makedoniji i na kraju smo u BiH gdje je u tijeku najveći broj projekata. Na teritoriju BiH imamo tri područja na kojima je fokusiran naš rad, a to su Hutovo blato, donji tok rijeke Neretve i tok Trebižata. Naši projekti usmjereni su na zaštitu biodiverziteta.

Jedan dio projekata usmjeren je na održivi turizam, drugi na podzemnu faunu i ugroženost tog dijela staništa u donjem toku Neretve. Značajnu pažnju dajemo Hutovom blatu kao izuzetno važnom staništu ptica selica gdje je donedavno veliki problem bio ilegalan lov.

Uključili smo se i u razmišljanje o održivom financiranju Parka prirode Hutovo blato, te promociju rijeke Trebižat. Fokusirani smo na Mediteran i mediteranski dio BiH koji je značajan za biodiverzitet”, ističe Rubinić.

Tijekom radionice prezentirano je ukupno devet projekata o kojima su govorili stručnjaci iz BiH, Slovenije, Hrvatske, i Češke, a jedan od projekata realizira Hercegovačka gorska služba spašavanja iz Mostara. Predstavljajući projekt voditeljica Ana Boži kaže: “Naš projekt odnosio se na istraživanje speleoloških objekata u slijevu rijeke Trebižat”.

Od deset jama istražili smo šest. Bilo je svašta, sve do prizora otpadom zatrpanih jama. U nastavku ćemo se truditi da pokušamo educirati lokalno stanovništvo.

Back To Top