Skip to content

Požar u Parku prirode Hutovo blato

12.7.2016. oko 12.30,00 sati u Parku prirode “Hutovo blato” na području Karaotoka primjećen je požar. Brzom intervencijom uprave parka, djelatnika hotela i Vatrogasne postrojbe Čapljina požar je lokaliziran i ugašen. Opožareno je oko 2000 m2 sitnog raslinja uz sam rub močvare. Štete su minimalne, ali ovo držimo požarom upozorenja jer je opasnost od nastanka požara, posebno u močvarnom dijelu Parka i zapuštenim poljoprivrednim površinama, u vrijeme sadašnjih i predstojećih visokih temparatura i niskog ljetnog vodostaja, vrlo velika. Puno je suhe tvari, šaša, korova, šikare i drugog sitnog raslinja. Zaštićeno područje Park prirode „Hutovo blato“ se još uvjek nije oporavilo od velikog požara koji je 2011. godine opustošio oko 2300 ha ili 80% močvarnih staništa.

U tijeku je košenje livada na više lokaliteta u močvarnom i rubnom dijelu Parka, međutim najveći problem predstavlja trska u močvari koja se prekomjerno razmnožila i kasno košenje nasipa koji su u nadležnosti Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar ili CHE Čapljina, na što ne možemo utjecati, a kasna kosidba predstavlja veliku opasnost od izbijanja požara.

Javno poduzeće raspolaže radnim strojevima (amfibija i traktor sa malčerom) za prevenciju od požara što uključue pravljenje i održavanje protupožarnih prosjeka, prolaza za vatrogasnu tehniku i interventna vozila, ali nema financijskih sredstva da kompletira potrebnu opremu i alate, te ih stavi u funkciju. Javno poduzeće se za pomoć u rješavanju ovih pitanja obratilo resornom ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ i drugim institucijama i očekuje odgovor.

Da se požar nije proširio i na močvaru zaslužni su vatrogasci Vatrogasne postrojbe iz Čapljine.

Back To Top