skip to Main Content

Procjena suradnje lokalne zajednice i Parka prirode Hutovo blato

U PARKU PRIRODE HUTOVO BLATO ODRŽANA RADIONICA „PROCJENA SURADNJE LOKALNE ZAJEDNICE I PARKA PRIRODE HUTOVO BLATO“

U sklopu implementacije projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, Park prirode Hutovo blato bio je tijekom 2017. godine uključen u proces Indeksacije, inicijative koju su pokrenute u suradnji WWF Adria i Parkova Dinarida – Mreže zaštićenih područja Dinarida. Indeksacija je razvijena kao jedinstven instrument za mjerenje i poboljšanje suradnje lokalne zajednice i zaštićenih područja.

Kao nastavak aktivnosti koje su provedene u prethodne dvije godine u zaštićenim područjima, te provjeru i potvrdu instrumenta Indeksacije uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima, 27. svibnja 2019. godine u Parku prirode Hutovo blato održana je druga radionica pod nazivom „Procjene suradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice“.

Radionicu su vodili Jovana Dragić May i Zoran Šeremet, koje su Parkovi Dinarida  imenovali i educirali za provođenje procjene suradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Na radionici su sudjelovali predstavnici Osnovne škole Vladimira Pavlovića Čapljina, Lovačkog društva „Galeb“ Čapljina, predstavnici lokalnih nevladinih udruga i djelatnici parka prirode. Cilj radionice je pridonijeti boljem angažmanu lokalnih zajednica u upravljanju zaštićenim područjima.

Jedan od ostvarenih programa unutar ovoga projekta je Regionalni obrazovni program „Mreža škola u zaštićenim područjima“. Kao podrška ovoj inicijativi u subotu 1. lipnja 2019.godine u Parku prirode Hutovo blato održati će se Ornitološki dan na kojem će sudjelovati učenici iz Čapljine, Višića Mostara i Sarajeva sa svojim nastavnicima. Ovom prilikom svim učesnicima omogućiti će se promatranje ptica uz stručno osoblje i obilazak jezera Parka prirode.

Back To Top