Skip to content

Svečano otvoren projekt “Putovi endema – ePATH“

Čapljina, BiH: Uvodna konferencija projekta “Endemic pathway – ePATH” održana je 11.siječnja 2021 godine u Parku prirode Hutovo blato, Čapljina, Bosna I Hercegovina. Događaj je organiziran pod epidemiološkim mjerama I restrikcijama vezanim za Covid 19. Svi projektni partneri iz tri zemlje: Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato iz Bosne I Hercegovine – vodeći partner, Makarski komunalac d.o.o. iz Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore predstavili su planirane aktivnosti i rezultate ispred 30 posjetitelja.

Direktor J.P. Park prirode Hutovo Blato Nikola Zovko, kazao je kako su se uvezali s partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na temelju prepoznavanja prirodnih potencijala, a osobito endemskih vrsta.

“Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Posebno nam je važan edukacijski dio projekta, a kod nas je osnova toga dijela interpretacijski centar, jednako kao i u Tivatskim solilima u Crnoj Gori, a Makarski komunalac će urediti Botanički vrt Kotišina. Poboljšanjem turizma i turističke ponude na prekograničnom području, očuvanjem prirodne i kulturne baštine, povećat će se I svijest o njenoj važnosti”.

Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil Eur, od čega je 1,3 mil eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 01.studenoga 2020. i trajat će 24 mjeseca.

O Parku prirode Hutovo blato: Hutovo blato je zaštićeni ptičji rezervat i park prirode te jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Poznato je od davnina kao zelena oaza, sa obiljem vode u kojoj je uvjete za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Močvara je interesantna i značajna sa ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog stajališta.

Back To Top