Skip to content

U Parku prirode Hutovo blato održan znanstveno stručni skup

Tekst: caportal.net

U organizaciji ekološke Udruge ”Anguilla” Čapljina, Eko Arboretum d.o.o. Metković i Centra za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP iz Mostara u motelu ”Park Karaotok” u Parku prirode Hutovo blato, održan je znanstveno-stručni skup “Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve i širem okruženju”.

“Zeolit predstavlja prirodan ekološki lijek protiv svih zagađivača na zemlji. U zemljištu zapravo predstavlja rezervoar vode i hranjivih materija odnosno sprečava ispiranje hranjivih materija u dublje slojeve zemljišta, regulira kiselost zemljišta i poboljšava pH-vrijednost” istaknula je prof. dr. sc. Višnja Bukvić na znanstveno-stručnom skupu.

Prirodni zeolit se prerađuje i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primjena ima veliki značaj u poljoprivredi.

“Budući je u prošlom stoljeću poljoprivreda obilježena povećanjem proizvodnje, uporabom umjetnih gnojiva te različitih vrsta agrokemikalija koja za posljedicu ima onečišćenje tla, vode, te razvijanje genetski modificiranih biljaka, tražimo način koji će doprinijeti ekološkoj proizvodnji, a smanjiti zagađenje tla i vode”, istaknula je Dijana Bošnjak iz Centra za investicije I razvoj poduzetništva CIRP.

Zeolit kao prirodni mineral itekako može pomoći, mišljenja su stručnjaci. Dobiveni proizvod se zove aktivirani zeolit i predstavlja ekološki upijač svih vrsta zagađivača, vode, zraka i zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja.

Nastao je miješanjem vulkanske lave podzemnim vodama alkalnog porijekla. Njegova struktura je rešetkasta, a kristali zeolita sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, magnezija i kalija koji su veoma dobri za zdravlje.

Svjetski priznata rješenja za održivu poljoprivredu 21. stoljeća predstavio je dr. sc. Mirsad Sadiković naglasivši ulogu silicija kako za zdravlje ali i za ekološku proizvodnju – minerala koji je poput tragača za štetnim tvarima i pomaže njihovom uklanjanju iz stanica te tako sprječava razvoj bolesti i poremećaja.

“Iznimna ljekovita svojstva ima zeolit klinoptilotit koji sadrži kompleks prirodnih minerala u omjerima idealnim za organizam. Dugo sam istraživao kako iz zeolita dobiti aktivni silicij koji će ući izravno u tjelesne stanice, a ne samo u međustanični prostor, kao što je to dosad bilo uobičajeno u proizvodima na bazi zeolita. U tome sam i uspio dobivši izuzetno sitne, mikronizirane čestice silicija koje brzo ulaze u stanice biljaka i životinja te ih čiste od štetnih tvari poput teških metala, pesticida, antibiotika, sintetskih hormona…“, istaknuo je dr. sc. Sadiković.

Znanstveno-stručni skup “Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve i širem okruženju” održan je pod pokroviteljstvom Grada Čapljine.

Back To Top