Skip to content

Učenici OŠ ”Mramor” i ”Dobrinja” obilježili Svjetski dan močvara posjetom Parku prirode ”Hutovo blato”

Tekst: extra.ba

Omega d.o.o. u saradnji sa brendom Zelene Doline kojeg zastupa na području BiH je bila sponzor izleta OŠ ”Mramor” i ”Dobrinja”. Posjetili su Park prirode ”Hutovo blato” koji je 1998. godine uvršten u listu međunarodno važnih staništa ptica. 2001. godine Park prirode ”Hutovo blato” upisan je u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Stolac i Čapljina, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu. Zelena oaza pored predivnih glasova ptica, bila je ispunjena i dječjim, punim radoznalosti i oduševljenja. Četrdeset učenika je imalo priliku prošetati Edukacijskom stazom i naučiti o flori i fauni parka, kao i endemskim vrstama koje ga čine još posebnijim. Nakon šetnje, vozili su se brodicom kroz čitav park.

Ovaj poseban doživljaj upotpunilo je fino vrijeme i čist zrak, pa je važan datum 2.2. ostao jedna od njihovih najljepših uspomena. Nakon što su vidjeli ljepotu netaknute prirode, kući su se vratili spremniji da više brinu o svojoj okolini. Svaki učenik je imao osiguran lunch paket sa proizvodima Zelene Doline, a svoj doprinos je dala i prodavaonica zdrave hrane ”Orašnica”.

”Sretni smo da smo imali priliku djeci pružiti jedan ovakav edukativan izlet. Pored lijepih uspomena, nadamo se da smo im podigli svijest o važnosti očuvanja okoline i vrednovanja naših prirodnih ljepota i parkova prirode. Ova godina će za nas biti posebno važna kada su u pitanju projekti koji su direktno povezani sa zaštitom životnog okoliša. Djeca su danas pored prirodnih ljepota, naučili i o važnosti svakodnevnog unosa kalcija u svoj organizam i pravilnoj ishrani. Bila nam je uistinu velika čast i hvala roditeljima i nastavnom osoblju na pozitivnom stavu.”

Back To Top