skip to Main Content

Vodena staza Hutova blata kao nova turistička ponuda

Park prirode Hutovo blato potpisao je partnerski sporazum za implementaciju projekta  “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE” 9. rujna u Kotoru, Crna gora. Službeno potpisivanje sporazuma upriličeno je u Institutu za pomorsko dobro, Univerziteta Crne Gore koji su uz Sveučilište u Dubrovniku, Turističku organizaciju Kotor te Turističku zajednicu Hercegovačko-neretvanske županije, jedni od partnera na projektu.

Potpisom sporazuma, Park prirode Hutovo blato dobit će grant vrijednosti 212.000 eura od EU IPA II fondova u sklopu Programa Interreg IPA Prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020.

Potpisnik sporazuma ispred Parka, direktor Nikola Zovko pojasnio je kako su aktivnosti predviđene kroz ovaj projekt usklađene s glavnim ciljevima programa, a to je jačanje turističke ponude kroz istraživanje prekograničnog vodnog biodiverzideta, te kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine.

„Ovim sporazumom Park prirode Hutovo blato službeno kreće u realizaciju projekta koji je od iznimne važnosti za daljnji razvoj turističke ponude Parka, ali i čitave regije. Hutovo blato će kroz ovaj projekt proširiti svoju ponudu organiziranjem turističkog kampa, obučiti osoblje za vođenje posjetitelja kroz Park i razviti novu tematsku rutu kao novi proizvod, a koja će omogućiti izravan pristup turista u prirodne ljepote parka. Rezultat svih partnera će se pratiti kroz povećanje broja turističkih posjeta. Očekujem kako će ovaj projekt rezultirati daljnjim unapređenjem ponude i naravno održivom razvoju i opstanku ovog svjetski priznatog, jedinstvenog močvarnog područja“.

EXChAngE projekt razvija novi turistički proizvod- plavu propusnicu, koja će omogućiti posjetu novim tematskim rutama sa unaprijeđenom infrastrukturom: Dubrovnik sa akvarijem (Hrvatska), Kotor sa Akvarijem Boka Crna Gora) , Mostar Stari Most i rijeka Neretva i naravno Hutovo blato sa vodenom stazom u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura, od čega je 1,4 milijuna eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 15. kolovoza 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Back To Top