Skip to content
Seminar Biodiverzitet Hutovog blata

Vodena staza Hutova blata – prirodna baština kao potencijal za razvoj održivog ruralnog turizma

Čapljina, BiH: U sklopu EU projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE”, danas je u Parku prirode Hutovo blato održan seminar “Biodiverzitet Hutovog blata” u sklopu kojega je predstavljena Vodena staza Hutova blata kao nova turistička ponuda.

Seminar Biodiverzitet Hutovog blata
Seminar Biodiverzitet Hutovog blata

Seminar je okupio turističke vodiče kao i predstavnike institucija odgovorne za standardizaciju prirodne baštine, sa prirodnom baštinom Parka prirode Hutovo blato, radi buduće prezentacije prirodne baštine turistima – posjetiteljima Parka.

Prof. dr. sc. Višnja Bukvić istaknula je kako na prostoru Hutovog blata egzistira 720 vrsta vaskularne flore.

“Ovdje se nalazi veliki broj endemičnih, ljekovitih i aromatskih biljaka. Također, Hutovo blato predstavlja značajno mrijestilište riba. Dugogodišnjim ihtiološkim istraživanjima ukupno je zabilježeno 47 vrsta riba. Više od polovice su autohtone vrste, a među njima je 12 endemičnih vrsta vrlo uskog areala rasprostranjenosti”.

Posebno bogatstvo Hutova blata predstavlja ornitofauna. Prema sezonskom statusu najveći broj vrsta su zimovalice i to 53 vrste. U zimskom periodu ovdje zna boraviti i do nekoliko desetaka tisuća jedinki različitih vrsta ptica. Neke ostaju ovdje tokom cijele godine, gnijezde se i podižu mlade.

A upravo Vodena staza Hutova blata prikazuje istinske prirodne vrijednosti i ljepote jednog od najbogatijih močvarnih rezervata u ovom dijelu Europe.

Seminar Biodiverzitet Hutovog blata

“Staza počinje na Karaotoku, gdje je mjesto okupljanja i ukrcaj u čamce na platou mola. Posjetitelji uz stručno vodstvo plove od Karaotoka, preko Kanala Sunca, rijeke Krupe i Deranskog jezera te kanala i jaruga do jezerskih bisera: Oraha i Drijena, dubokih i hladnih jezera koja se podzemnim kanalima opskrbljuju vodama rijeke Bregave. Nakon odmora i okrijepe tardicionalnim jelima ovoga kraja, posjetitelji se istim putem vraćaju natrag, a cjelokupna vožnja traje tri sata”, istaknula je prof. dr. sc. Svjetlana Stanić – Koštroman.

Vodena staza kao nova turistička ponuda Parka prirode Hutovo blato dio je novog turističkog proizvoda – Blue Pass (Plave propusnice) koja će, uz Hutovo blato, omogućiti posjete projektnim partnerima te njihovim novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Dubrovniku i Akvarijumu (Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska), Kotoru i Akvarijumu Boka (TZ Kotor I Institutu za biologiju mora, Crna Gora), i te rijeci Neretvi (TZ HNŽ, Bosna i Hercegovina), a privlačit će više turista u ovu regiju.

Projekat Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

Za više informacija o Programu posjetite www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu

Back To Top