skip to Main Content

WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju

Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju.

GLAND, Švicarska – WWF je danas pokrenuo novu međunarodnu kampanju pod sloganom “Iskoristite svoju energiju” u kojoj poziva vlade i svjetske financijske institucije na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije na najmanje 40 milijardi dolara tijekom sljedećih 12 mjeseci.

“Ponestaje nam vremena. Ako ćemo se i dalje oslanjati na fosilna goriva, pred namaje budućnost u kojoj je zrak sve zagađeniji aklima negostoljubiva. Naša je kolektivna odgovornost da se zauzmemo za budućnostkakvu želimo. Pozivamo političkei financijske donositelje odluka da iskoriste svoju moć za prijelaz na čistu i održivu energiju iz obnovljivih izvora i da stanu na kraj inerciji ugljena, nafte i plina”, rekao je JimLeape, generalni direktor WWF Internationala.

Kampanja “Iskoristite svoju energiju” lansirana je na Svjetski dan zaštite okoliša i poziva na potpisivanje zahtjeva za povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije i na izlaznu strategiju ulaganja u ugljen, naftu i plin. Zahtjev se može potpisati i u njemu se pozivaju financijske institucije i vlade širom svijeta da djeluju odmah tako daprihvate jače obveze za povećanje financiranja obnovljivih tehnologija i provođenje politika koje će izravno ulagati više sredstava u održivu energiju vjetra, sunca i vode.

WWF započinje globalnu kampanju čiji je cilj potaknuti značajneinvesticije vlada i međunarodnih financijskih institucija u sektor obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara. Kampanja će se provoditi u više od 20 zemalja, u kojima će WWF pokušati utjecati na javne financije te mirovinske i privatne fondove. Kampanja za preusmjeravanje novca u obnovljive izvore energije zasniva se na uspostavljanju poslovnog modela kroz uvažavanje svih troškova pojedinih izvora energije, koji će pokazati na ekološke, socijalne i ekonomske rizike ovisnosti od prljave energije kao što su ugljen, nafta i plin.

“Glavni pokretači energetskih tržišta su nagađanja, institucionalna inercija, nedostatak točnih informacija, krivi poticaji ali i ogromni ekonomski i politički interesi. Vrijeme je da se rasprava promjeni i da se pokažu stvarni troškovi fosilnih goriva i pravi potencijal sektora obnovljivih izvora energije. Današnji poziv na akciju je poziv svakom donosiocu odluka da investira u budućnost kakvu svi želimo, koju pokreću čisti, obnovljivi i održivi izvori energije”, rekla je Samantha Smith, vođa globalne klimatske i energetske inicijativeiz WWF Internationala.

Dok je 40 milijardi dolara samo početak iznosa koji su potrebni za potpuni prijelaz na čistu energiju, WWF smatra da su ove početne nove investicije bitna prekretnica u preusmjeravanju novca iz rizičnih fosilnih goriva u čiste i obnovljive izvore energije.

Ako se razina CO2 nastavi povećavati iz godine u godinu a mi nastavimo ignorirati znanost, sami ćemo biti odgovorni za drastične posljedice u godinama koje dolaze.

“Djelovati moramo sada!Trebamo uložiti novac u čiste i obnovljive izvore energije kako bi ograničili opasne klimatske promjene, smanjili rizike za ljudsko zdravlje od prljavih fosilnih goriva, ubrzali i olakšali pristup energiji, te sačuvali našu kolektivnu budućnost”, zaključuje Smith.

Back To Top