Skip to content

Završene radionice o endemskim i ugroženim vrstama ptica, riba i biljaka Hutova blata

Trodnevna radionica „Endemske vrsta ptica, riba i biljaka i prirodna baština“, koja se u sklopu prekograničnog projekta „Put endema“ provodila od srijede 15. prosinca 2021 godine u Parku prirode Hutovo blato, završena je današnjim predstavljanjem endemskih biljaka.

Prezentaciju je održao mr.sc. Aldin Boškailo s Odsjeka za biologiju Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ koji je naglasio kako se područje Parka prirode Hutovo blato odlikuje velikim stupnjem biološke raznolikosti.

„Prema dostupnim podacima i terenskim istraživanjima koja se intenzivno provode u proteklih 12 godina na ovom području pronađeno je preko 750 biljnih vrsta. Posebno su vrijedne endemske  biljke, budući da su to vrste koje su zastupljene na određenom području izvan kojega ih nije moguće pronaći (npr. balkanski i dinarski endemi itd.)“, kazao je prof. Boškailo dodavši kako je prostor Hutovog blata dom za 29 endemskih vrsta biljaka te da su projekti poput „ePATH-a“ iznimno bitni jer nastoje ukazati na važnost i potrebu zaštite ovih vrijednih biljnih vrsta za buduće naraštaje.

Nakon prezentacije organizirana je škola u prirodi i radni dio za učenike i studente u kojemu su imali za cilj prepoznati endemske biljke. Cilj ovakvih radionica u prirodi je upoznati djecu s endemima i njihovom važnosti za ekološki sustav a s ciljem njihove zaštite, te zaintrigirati ih za prirodno bogatstvo koje nas okružuje.

Podsjetimo, prvi dan je bio posvećen rijetkim i ugroženim vrstama ptica a drugi dan endemima riba Hutovog blata. Trodnevna edukativno-zabavna radionica okupila je više od 120 ljubitelja ptica, riba i biljaka različite dobi. Iduća radionica planirana je za proljeće 2022 godine.

Projekt „Endemic pathway – ePATH“ implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil Eur, od čega je 1,3 mil eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 01. studenoga 2020. i trajat  će 24 mjeseca.

Back To Top