Skip to content

Izvještaj: Suradnja u projektu “Earth Hour 2015

U subotu 28.03. 2015. godine WWF je organizirao „Earth Hour“ ili „Sat za planet Zemlju“, najveću globalnu volontersku akciju, u kojoj su bili pozvani svi građani svijeta da na jedan sat, u vremenu od 20.30 do 21.30 sati, ugase svjetla u svojim domovima i tvrtkama sa ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito, te poticanju ljudi na razmišljanjeo našem odnosu prema planetu Zemlji.

U ovu akciju se ove godine, sa puno razloga, a prije svega zbog narušenog vodnog režima i sukcesije močvarnog eko-sustava Hutova blata, za šta su odgovorne Elektroprivreda HZ HB; ERS i HEP,aktivno uključilo i Javno poduzeće Park prirode „Hutovo blato“, u suradnji sa ekološkim i nevladinim udrugama: „Močvara“, „Budisavina“, „Anguilla“ i „Čapljinka“, organiziranjem prigodnog programa:

28.03.2015. god. (SUBOTA)

U 20.00 sati bilo je okupljanje sudionika, gostiju i posjetitelja na bašti motela „Park“ na Karaotoku, gdje se okupilo ukupno oko 150 osoba.

U 20.15 sati,uz gašenje noćne rasvjete, nastupile su čapljinske mažoretkinje sa,na krajevima, osvijetljenim štapovima koji su svjetlucali u mraku u raznim pozicijama i ostavljali bez daha sve prisutne koji su više puta zapljeskali i na taj način se zahvalili mladim mažoretkinjama na prekrasnoj predstavi i kostimografiji.

U 20.30 sati upaljene su baklje, te su mažoretkinje i svi prisutni, krenuli pješke, ispred motela „Park“, do vezova brodica, gdje je organizirana noćna vožnja brodicama sa upaljenim bakljama, što je, u miru i tišini, djelovalo srednjevjekovno, nesvakidašnje, ugodno za oko i prelijepo. Među prisutnima bilo je komentara kako bi ovako lijepe događaje trebalo omasoviti, češće održavati i turistički valorizirati kroz cjelodnevni program, razne kulturno-zabavne, ekološke i edukativne aktivnosti, uz ovakvu završnicu sa voditeljem programa. O ovoj ideji smo počeli već razmišljati za akciju 2016. godine.

U 21.30 završio se dnevni program.

30.03.2015. god. (PONEDJELJAK)

U 9.30 do 14.30 sati održana je radna akcija čišćenjai prikupljanja smeća, sa divlje deponije, kod starog mosta na rijeci Bregavi-ulaz u Park, te je izvršen odvoz više kontejnera prikupljenog smeća i krutog otpada na gradsku deponiju. U akciji su sudjelovale Oružane snage-OS BiH iz vojarne „Božan Šimović“ Čapljina sa više od 100 pripadnika vojnih postrojbi, uz angažiranje vojnih vozila i alata, a uz servisiranje„Javnog Komunalnog Poduzeća“ Čapljina, prisustvo predstavnika J.P. „Park prirode Hutovo blato“ i „Vatrogasne postrjbe“ Čapljina. Akcija je ocjenjena vrlo uspješno što su prenjeli mediji i lokalni radio „Radio-postaja Čapljina“.

Podršku akciji dali su općina Čapljina, „Makarthoteli“ d.o.o. Čapljina, „Lasta-Zvečevo“ Čapljina, „Autoherc“d.o.o. Čapljina, JKP Čapljina i OS BiH.

Back To Top